Hoe weet je dat je er last van hebt?

Het was gezellig en je hebt heerlijk gegeten maar later die avond beginnen je darmen op te spelen. De kans is groot dat dit een reactie is op wat je hebt gegeten (of gedronken). Toch zijn de klachten die ontstaan door een voedselintolerantie vaak helemaal niet gelijk zo duidelijk. Een reactie kan namelijk zelfs tot 72 uur na inname nog optreden en dan wordt er vaak niet meer aan gedacht dat voeding hiervan de oorzaak kan zijn.

Je herkent een voedselintolerantie aan:

  • Opgeblazen buik na het eten
  • Hoofdpijn of migraine
  • Buikklachten (krampen, diarree, obstipatie, winden)
  • (Plotselinge) vermoeidheid
  • Weinig tot geen energie
  • Een loopneus
  • Continu verkouden zijn

Vermoed je een voedselintolerantie?

maak een afspraak

Wat houdt een voedselintolerantie in?

Voedselintolerantie wordt ook wel sensitiviteit genoemd en is een reactie op het eten van bepaalde voedingsmiddelen. Je lichaam is niet goed in staat om die voedingsmiddelen te verwerken en doordat de vertering niet optimaal verloopt komen er allerlei gassen vrij. Die zorgen vaak voor een opgeblazen buik en andere buikklachten. Ook kan het zorgen voor ontstekingsreacties in het darmvlies. Deze processen kosten onbewust veel energie en kunnen er dus o.a. voor zorgen dat je je continu vermoeid voelt. Ook kan het uiteindelijk leiden tot andere klachten zoals PDS, een lekkende darm, een candida overgroei en auto-immuunziekten.

Bij een voedselintolerantie geeft een kleine inname van het voedsel meestal geen probleem. Wordt er echter meer van gegeten / gedronken dan wordt de drempelwaarde bereikt en ontstaan de klachten. Deze drempelwaarde is voor iedereen anders. En een reactie kan tot 72 uur na inname nog optreden, anders dan bij een voedselallergie waarbij je lichaam/afweersysteem direct (heftig) reageert.

Wanneer je pas later klachten krijgt wordt er in eerste instantie vaak niet aan een voedselintolerantie gedacht. Toch komen voedingsintoleranties vaak voor en ze kunnen je ongemerkt heel veel energie kosten. Tijd dus om je klachten aan te pakken wanneer je vermoedt dat je een voedingsintolerantie hebt!

Wat doet de orthomoleculair therapeut?

Heb je klachten en vermoed je een voedselintolerantie? Dan helpt de orthomoleculair therapeut je met het opsporen van de voedingsmiddelen waar je niet tegen kunt. Aan de hand van je klachtenbeeld en – indien nodig – laboratoriumonderzoek krijg je persoonlijk voedingsadvies, waarbij er volwaardige alternatieven worden aangeboden voor de voedingsmiddelen die niet meer gegeten kunnen worden. Ook krijg je advies over supplementen die ondersteunend kunnen werken.

Dus wil jij ook graag weten welke voeding wel / niet geschikt is voor jou, neem dan contact met ons op. We helpen je graag om gezond en vol energie door het leven te gaan!

De afspraken vinden plaats bij onze locatie in Heerhugowaard.
Beschikbare dagen: dinsdagochtend, donderdagavond en vrijdagochtend

Tarieven Orthomoleculaire Therapie
maak een afspraak