ACNES

Een val van de trap, een operatie, zwangerschap of andere gebeurtenis waarbij je buik het zwaar te verduren kreeg kan leiden tot ACNES, ook wel buikwandpijn syndroom genoemd. Maar in veel gevallen ontstaat de intense pijn in de buikwand ineens, zonder duidelijke aanwijzing. De pijn, met 1 vinger aan te wijzen, kan leiden tot moeite met het bewegen, maar ook tot emotionele stress en vermoeidheid. Blijf daarom niet doorlopen met deze pijnklachten, PUUR Osteopathie staat voor je klaar.

PUUR Osteopathie osteopaat behandelt rug en bekkenklachten

Meer over ACNES

anterior cutaneous nerve entrapment syndrome

In de buik lopen diverse zenuwen, waaronder de n. intercostalis. Dit is een groep zenuwen die langs de ribben lopen en verantwoordelijk zijn voor het geven van gevoel en het aansturen van spieren in de buikwand. De uitlopers van deze zenuwen (de anterior cutaneous zenuwen) kunnen bekneld/geprikkeld raken, wat pijn kan veroorzaken.

 • Je ervaart de pijn steeds op precies dezelfde plek;
 • Fysieke activiteiten kunnen de pijn verergeren;
 • De pijn kan variëren van mild tot ernstig;
 • De pijn kan aanvoelen als steken, branden of knijpen in de buikwand;
 • Bij heftige pijn kan misselijkheid of een opgeblazen gevoel ontstaan;
 • De klachten kunnen plotseling, maar ook geleidelijk ontstaan.

Wat kan ACNES veroorzaken?

Er zijn een aantal belangrijke oorzaken van ACNES, waaronder overbelasting van de buikwand, beschadiging van de zenuwen in de buikwand, ontstekingen en infecties. De meeste voorkomende oorzaken van ACNES zijn:

 1. Overbelasting van de buikwand

  Overbelasting kan ontstaan door het uitoefenen van zware fysieke activiteiten of door het dragen van te zware lasten waardoor de buikwandzenuwen worden getriggerd.

 2. Beschadiging van de zenuwen in de buikwand

  Beschadigingen van de zenuwen kunnen ontstaan door chirurgische ingrepen of door letsel.

 3. Ontstekingen en infecties

  Ontstekingen en infecties in de buikwand kunnen leiden tot pijn en ongemak.

 4. Zwangerschap en hormonale veranderingen

  Hormonale veranderingen die plaatsvinden tijdens de zwangerschap kunnen leiden tot ACNES. Lees hier meer over onder het kopje ‘ACNES tijdens de zwangerschap’.

 5. Genetische aanleg

  Sommige mensen hebben een grotere kans op het ontwikkelen van ACNES (buikwandpijnsyndroom) vanwege genetische factoren.

 6. Bepaalde medicijnen

  Sommige medicijnen, zoals steroïden en bepaalde pijnstillers, kunnen bijdragen aan het ontstaan van ACNES.

 7. Ongezonde voeding

  Een dieet dat rijk is aan suiker en vet kan bijdragen aan het ontstaan van ACNES.

 8. Verminderde bloedcirculatie

  Een verminderde bloedcirculatie, door spanning op de buikwand of ten gevolge van operaties bijvoorbeeld, kan leiden tot een verstoorde afvoer van
  afvalstoffen en daarmee tot ACNES.

Hormonale veranderingen die plaatsvinden tijdens de zwangerschap kunnen leiden tot ACNES. De toename van oestrogeen en progesteron kunnen er namelijk voor zorgen dat de talgklieren in de huid overactief worden. Ook de rek op de huid en zenuwen die ontstaat naarmate de zwangerschap vordert kunnen leiden tot het ontstaan van ACNES.

Als je zwanger bent en vermoedt dat je last hebt van ACNES, raadpleeg dan je arts of verloskundige voordat je een behandeling bij PUUR inplant. Goed om te weten is dat de behandelingen bij PUUR Osteopathie bestaan uit zachte en veilige mobilisaties. Er wordt absoluut niet gemanipuleerd (gekraakt) en de baby/baarmoeder worden uiteraard niet gemobiliseerd.

Osteopathie kan ook helpen bij andere zwangerschap gerelateerde klachten.

Hoe kan osteopathie helpen?

De behandeling van de osteopaat wordt aangepast op de ernst van de pijn.  Tijdens de behandeling kunnen we gerichte mobilisaties uitvoeren om de bloedcirculatie te verbeteren en de afvoer van afvalstoffen te bevorderen. Dit doen we op het buikvlies, de buikorganen die hier sterk verbonden mee zijn en het bewegingsapparaat (ribben, wervels, spieren).

Bovendien hebben de osteopaten van PUUR ook invloed op het stress-systeem. Om stress te verminderen wordt de mobiliteit van de nek, hals, borstwervels en middenrif gemobiliseerd. Tevens worden ademhalingstechnieken met je doorgenomen. Zo kun je zelf ook bijdragen aan het verminderen van ACNES, aangezien stress en daarbij spanning op ademhalingssysteem en buikspanning ook kunnen bijdragen aan de pijn en ongemak.

Het is belangrijk om te onthouden dat ACNES een chronische aandoening is en dat het tijd kan kosten om een vermindering van de symptomen te zien. Meestal nemen de klachten af na 4-6 behandelingen.

Osteopathie is een effectieve methode bij het verhelpen van ACNES en dat willen wij graag onder de aandacht brengen. Wanneer je onder behandeling komt bij PUUR Osteopathie voor ACNES, zullen wij je daarom vragen of je, volledig anoniem, wilt meehelpen aan lopend onderzoek.

Meer weten over osteopathie bij ACNES?

Heb je last van buikwandpijn? En ben je benieuwd of osteopathie kan helpen om de pijn en het ongemak te verminderen? Neem contact met ons op of plan gelijk online een afspraak met ons in. We helpen je graag!