Migraine

Meestal komt migraine plots en heel heftig opzetten, vooral wanneer je op momenten veel stress ervaart. We horen bij PUUR vaak dat het voelt alsof de stoppenkast ineens doorslaat en op dan kun je niet anders dan direct alles laten vallen. Werk, studie, familie, alles komt op de tweede plaats. Een donkere, prikkelloze plek opzoeken tot de klachten weer afnemen is op dat moment het enige waar je aan kunt denken. Migraine klachten kunnen heel veel invloed hebben op je dagelijks functioneren, dus hier wil je natuurlijk een oplossing voor vinden!

Uit onderzoek blijkt dat osteopathie effectiever is dan migraine medicijnen en manuele placebo behandeling. In de praktijk ervaren de osteopaten van PUUR ook dat ze vaak een zeer goed resultaat op de klachten kunnen hebben. De frequentie, intensiteit en duur van de migraine klachten neemt vrijwel altijd af!

Symptomen van migraine

Een migraine aanval herken je vaak snel, helemaal als je er eerder last van hebt gehad. Opkomende eenzijdige hoofdpijn, of hoofdpijn achter je oog kunnen de voorbode zijn van migraine. Ook (kloppende) pijn in delen van je gezicht, je nek of kaken. 1 op de 3 mensen met migraine zien aura’s en het kan voorkomen dat extra gevoelig raakt voor geuren.

Migraine bouwt op in 4 fases:

  1. Aanloop fase begin opbouw spanning (gespannen geïrriteerd, verhoogd reukvermogen, wens naar bepaalde stoffen)
  2. Aura fase (1/3 van alle mensen met migraine hebben aura’s)
  3. Migraine of pijn fase, waarbij misselijkheid wordt ervaren en soms met braakneigingen
  4. Herstelfase (erg moe)
Oorzaken van migraine

In feite wordt migraine veroorzaakt doordat er een vernauwing van de bloedvaten naar de hersenen optreedt. De reactie van het lichaam daarop is dat de bloedvaten zich verwijden, met als gevolg de migraine reactie. Deze ‘kortsluiting’ in de hersenstam is onder andere terug te voeren naar de N. vagus, de 10e hersenzenuw. Dit is de rustgevende zenuw en heeft verbinding met de hersenstam, hoogste nekwervels, middenrif en buikorganen. Migraine is dan ook vaak terug te voeren op stoornissen in de wervelkolom, klachten aan de maag (misselijkheid), galproblemen, leverklachten, darmklachten, nek en kaakklachten.
Tevens wordt migraine vaak in stand gehouden door medicijnen met triptaan, cafeïne houdende producten en chocola.

De behandeling van migraine

Deze ‘kortsluiting’ in de hersenstam die optreedt na de bloedvaatvernauwing en verwijding, waardoor er migraine optreedt is onder andere terug te voeren naar de N. vagus, de 10e hersenzenuw. Deze begint in de hersenstam, loopt via de nekwervels, door de hals, langs de slokdarm en middenrif naar de bovenbuikorganen. De osteopaten van PUUR Osteopathie zijn zeer geoefend om deze zenuw, middels zachte mobilisaties in zijn verloop vrij te krijgen en de organen van de bovenbuik in relatie tot het middenrif vrij te krijgen. Zo treedt die ‘kortsluiting’ minder vaak op.
Deze osteopathische behandeling heeft het grootste effect als koffie, thee, chocola, cola en medicijnen met triptanen worden laten staan.

Prognose van het aantal behandelingen

Na 6-8 behandelingen neemt vrijwel altijd de frequentie, duur en intensiteit van de aanvallen af. In sommige gevallen verdwijnen de klachten helemaal. Dit is afhankelijk van verschillende factoren die we graag met je bespreken voordat we de behandelingen starten.

Wilt u direct een afspraak maken?