Voorkeurshouding

Baby’s en jonge kinderen die een voorkeurshouding hebben, kunnen hierdoor zichtbaar een afgeplat hoofdje hebben. Door het liggen op 1 zijde van het hoofd zal de schedel ‘plat’ zijn op die plek. Dat kan het achterhoofd zijn (brachycephalie), maar ook de linker- of rechterzijde van het hoofdje (plagiocephalie).

Een afgeplat hoofd heeft geen invloed op de ontwikkeling. Echter, het gezicht kan asymmetrisch zijn, het ene oor kan verder naar voren staan dan het andere oor.

Het effect kan wel zijn dat de nek in een scheve stand staat. Spieren raken dan gewend aan die stand met als gevolg dat het lastiger zal zijn het hoofdje de andere kant op te draaien.

Hier vind u meer informatie en geven wij antwoord op verschillende vragen:

Wanneer je kindje ¾ deel van de tijd het hoofdje naar één kant heeft gericht, dan is er sprake van een voorkeurshouding. Dit kan zowel naar links als naar rechts zijn.

Als ouder kun je het hoofdje wel naar de andere kant draaien. Echter, dit gaat vaak moeizaam en uw kindje, zal snel weer de voorkeurszijde aannemen.

Ongeveer 8 van de 10 kinderen ontwikkelen een voorkeurshouding, meestal naar rechts. Verder komt het iets vaker voor bij jongetjes dan bij meisjes.

Je merkt dat jouw kindje het hoofdje naar dezelfde kant draait en ook het liefst op die zijde slaapt. Hoe meer een kindje op de voorkeurszijde slaapt, hoe groter de kans dat het hoofdje aan die zijde platter zal zijn.

Jouw kindje:

  • is in stuitligging geboren
  • te vroeg geboren; voor 38 weken zwangerschapsduur
  • het eerste kind in het gezin,
  • kan een spreidbeperking van de heupjes hebben
  • heeft een kromming in de wervelkolom (scoliose)
  • heeft bewegingsverlies of blokkade van nekwervels of schouder(s)

Zeer zachte mobilisatie (absoluut geen manipulaties) van nekwervels, schedel, bekken, wervelkolom en schouders. Daarmee stimuleert de osteopaat de beweeglijkheid.  Na 1 of 2 behandelingen is al merkbaar dat de voorkeurshouding afneemt.

Duur van de behandeling?

  • 3 behandelingen voor de voorkeurshouding.
  • 3-7 behandelingen extra bij afplatting van het hoofd.

Wij werken samen met de kinderfysiotherapeuten van Fysiotherapie De Mare en Fysiotherapie Elisabeth in Alkmaar. Zij doen de metingen middels de PCM meting (Plagocephalometrie). Dit is een betrouwbare en valide meetmethode van de schedel en houdt de vorderingen bij. Een unieke samenwerking tussen osteopathie en fysiotherapie. Het werkt positief voor de snelle behandeling van de voorkeurshouding.

Wil je zelf ervaren of osteopathie de voorkeurshouding van jullie kindje kan verminderen?