Voorkeurshouding

Baby’s en jonge kinderen die een voorkeurshouding hebben, kunnen hierdoor zichtbaar een afgeplat hoofdje hebben. Door het liggen op 1 zijde van het hoofd zal de schedel ‘plat’ zijn op die plek. Dat kan het achterhoofd zijn (brachycephalie), maar ook de linker- of rechterzijde van het hoofdje (plagiocephalie).

Een afgeplat hoofd heeft geen invloed op de ontwikkeling. Echter, het gezicht kan asymmetrisch zijn, het ene oor kan verder naar voren staan dan het andere oor.

Het effect kan wel zijn dat de nek in een scheve stand staat. Spieren raken dan gewend aan die stand met als gevolg dat het lastiger zal zijn het hoofdje de andere kant op te draaien.

Maak een afspraak

Onze osteopaten hebben veel ervaring met het behandelen van baby’s met een voorkeurshouding. We begrijpen de gevoeligheid van het babylichaam en helpen jullie graag! Maak eenvoudig online een afspraak bij PUUR Osteopathie.

Hebben we online geen plek of moeten jullie lang wachten? Neem dan telefonisch contact met ons op. Baby’s en kinderen hebben altijd voorrang en bij een uitvaller zullen we indien gewenst contact met jullie opnemen om de afspraak te vervroegen.

Meer over een voorkeurshouding bij baby’s

Wanneer je kindje ¾ deel van de tijd het hoofdje naar één kant heeft gericht, dan is er sprake van een voorkeurshouding. Dit kan zowel naar links als naar rechts zijn.

Als ouder kun je het hoofdje wel naar de andere kant draaien. Echter, dit gaat vaak moeizaam en uw kindje, zal snel weer de voorkeurszijde aannemen.

Ongeveer 8 van de 10 kinderen ontwikkelen een voorkeurshouding, meestal naar rechts. Verder komt het iets vaker voor bij jongetjes dan bij meisjes.

Je merkt dat jouw kindje het hoofdje naar dezelfde kant draait en ook het liefst op die zijde slaapt. Hoe meer een kindje op de voorkeurszijde slaapt, hoe groter de kans dat het hoofdje aan die zijde platter zal zijn.

Jouw kindje:

  • is in stuitligging geboren
  • te vroeg geboren; voor 38 weken zwangerschapsduur
  • het eerste kind in het gezin,
  • kan een spreidbeperking van de heupjes hebben
  • heeft een kromming in de wervelkolom (scoliose)
  • heeft bewegingsverlies of blokkade van nekwervels of schouder(s)

Hoe kan osteopathie helpen?

Osteopathie is een zachte benadering die gericht is op het herstellen van de balans in het lichaam.

Onze osteopaten voeren zorgvuldig onderzoek uit om de specifieke oorzaak van de klachten te identificeren. Met behulp van zeer zachte mobilisaties (absoluut geen manipulaties) van nekwervels, schedel, bekken, wervelkolom en schouders stimuleert de osteopaat de beweeglijkheid.  Na 1 of 2 behandelingen is al merkbaar dat de voorkeurshouding afneemt.

Duur van de behandeling?

  • 3 behandelingen voor de voorkeurshouding.
  • 3-7 behandelingen extra bij afplatting van het hoofd.

Meer weten over osteopathie bij voorkeurshouding?

Plan vandaag nog, snel en eenvoudig online, een afspraak in voor je baby bij PUUR Osteopathie. Heb je een inhoudelijk vraag? Stuur ons dan een e-mail.