Wat is mond en tongbranden?

We branden allemaal wel eens onze mond of tong aan te heet eten of te heet drinken. Dat is uitermate vervelend, maar de pijn en het ongemak verdwijnen na korte tijd.

Het mond en tongbranden dat wij hier bedoelen, heeft niets te maken met te heet voedsel of te hete vloeistof. Het staat ook bekend als het Burning Mouth Syndrome (BMS). Het is een neuropathische aandoening die zorgt voor een brandend en pijnlijke gevoel in de mond en aan de tong.

Hier vindt u informatie over mond en tongbranden en beantwoorden wij de volgende vragen:

Er zijn verschillende symptomen te benoemen voor dit syndroom. Het kan zijn dat u een zoute of bittere smaak in de mond heeft. Of een sterke metaalsmaak. Een doof gevoel in de mond, op de tong of lippen zijn symptomen die ook vaak gehoord zijn. Het is dan alsof je een verdoving hebt gehad bij de tandarts. Het gevoel is verminderd.

Over het algemeen gaat het om een branderig of pijnlijk gevoel in de mond en/of aan de tong.

Een van de mogelijke oorzaken van het mond en tongbranden zijn klachten aan het spijsverteringskanaal: maagklachten, verteringsklachten of darmklachten. Nekklachten en kaakklachten als gevolg van een tandheelkundige ingreep kunnen ook de oorzaak zijn. Spanning en stress lijken ook van invloed te zijn op mond en tongbranden.

De tong en mondholte worden aangestuurd door vier zenuwen in de hersenen die onderling veel invloed op elkaar hebben. Twee van deze zenuwen vormen een belangrijke verbinding tussen uw nek en organen. Zijn deze geblokkeerd doordat u niet lekker in uw vel zit door stress of last heeft van bijvoorbeeld darm-, nek- of kaakklachten? Dan kunt u last krijgen van mond- en tongbranden. De osteopaat maakt de zenuwen vrij, optimaliseert het verteringssysteem en mobiliseert het kaakgewricht.

Wat is de duur van de behandeling?

  • 3-5 behandelingen geven tot 70% effect
  • Na 3 behandelingen weet de osteopaat of de behandeling effect gaat hebben

Wilt u zelf ervaren of osteopathie u kan helpen bij mond en tongbranden?