Pijnlijke menstruatie

Pijnstillers en een warmtekruik, hevige krampen en afgezegde afspraken… Veel vrouwen ervaren rondom hun menstruatie rugpijn, hoofdpijn, krampen en pijn in de onderbuik, misselijkheid en/of een opgeblazen gevoel. En dit is veelal zo ernstig dat 35% school mist en zelf 42% van alle vrouwen absent is op haar werk. Bij PUUR Osteopathie begrijpen we dat elke vrouw uniek is, en we zijn hier om je te helpen bij het vinden van langdurige verlichting van menstruatiepijn.

Osteopaat behandelt menstruatieklachten

Menstruatiepijn kan een pittige uitdaging zijn, die maand na maand terugkeert en je dagelijkse leven flink kan belemmeren.

Osteopathie bij menstruatiepijn

Osteopathie is een complete benadering die zich richt op het herstellen van de balans in het lichaam. Bij een pijnlijke menstruatie kunnen lage wervels, de zenuwaansturing en een verstoring in de organen van het bekkengebied een rol spelen bij de klachten. Onze ervaren osteopaten zijn gespecialiseerd in het identificeren en corrigeren van deze disfuncties, waardoor de oorzaken van menstruatiepijn worden aangepakt in plaats van alleen de symptomen te verlichten.

Wanneer je veel pijn ervaart rondom je menstruatie wordt dit aangeduid door de medische term dysmenorroe. Er wordt hierbij onderscheid gemaakt tussen een primaire- en secundaire vorm.

Primaire vorm

Bij de primaire vorm ontstaan de klachten binnen één jaar na je eerste menstruatie. Je baarmoeder trekt sterker samen dan ‘normaal’, maar er is geen onderliggende aandoening of ziekte die de klachten veroorzaakt.

Secundaire klachten

Hevige menstruatiepijn kan ook veroorzaakt worden door een onderliggende oorzaak. Denk hierbij aan bekkenontstekingsziekte, baarmoederinfecties, bekkenspierdysfunctie en endometriose. Hiernaast kunnen klachten ook ontstaan na een zwangerschap of door bijvoorbeeld door littekenweefsel na een operatie. Verder kan stress ook invloed hebben op de klachten.

De osteopaten van PUUR zijn vooral effectief bij primaire vorm en bovenstaande oorzaken van de secundaire vorm. Hiernaast kan de pijn ook veroorzaakt worden door cysten, vleesbomen in de baarmoeder (myomen) baarmoederpoliepen en adenomyose. Wanneer je heftige pijn ervaart rondom je menstruatie adviseren we daarom altijd om ook de huisarts te bezoeken.

Hoe ziet de behandeling eruit?

Tijdens de behandeling richten we ons op het herstellen van de samenhang tussen verschillende lichaamssystemen. Vooral de bekkenorganen als de baarmoeder, eierstokken, blaas en het laatste deel van de dikke darm zijn betrokken bij deze klachten.

Door middel van zachte, niet-invasieve technieken verbeteren we de mobiliteit van weefsels, stimuleren we de doorbloeding en verminderen we spanningen. Op deze manier pakken we de oorzaak van de menstruatiepijn aan, wat leidt tot langdurige verlichting en een minder pijnlijke menstruatiecyclus.

Gemiddeld hebben wij 4-5 behandelingen nodig voor een optimaal herstel.

Osteopathic treatment in patients with primary dysmenorrhoea: A randomised controlled trial
Florian Schwerla et al. International Journal of Osteopathic Medicine Volume 17, Issue 4, December 2014, Pages 222-231

Osteopathy for Endometriosis and Chronic Pelvic Pain – a Pilot Study
M. Sillem, Geburtshilfe Frauenheilkd. 2016 Sep; 76(9): 960–963.

Osteopathic Manipulative Treatment and Psychosocial Management of Dysmenorrhea.
Starr Matsushita , Bonnie Wong , Raghu Kanumalla and Leonard Goldstein. J Am Osteopath Assoc 2020 Jul 1;120(7):479-482

Osteopathic Manipulative Treatment of Primary Dysmenorrhea and Related Factors: A Randomized Controlled Trial
Dario Zecchillo et al. December 2017, International Journal of Health Sciences 6(11):165-174

Meer weten over osteopathie bij menstruatiepijn?

Ben je benieuwd of osteopathie kan helpen? Neem contact met ons op. We helpen je graag!