Last van een overactieve blaas?

Het kan vervelende situaties voor u opleveren: een overactieve blaas. Er is dan namelijk minder of geen controle meer over de blaas. Hierdoor moet u vaak plassen, soms slechts kleine beetjes. Het kan ook zo zijn dat u ongewenst urine verliest. Lachen, hoesten, een onverwachte beweging of niezen…. het kan het lekken van urine bij een overactieve blaas al veroorzaken. Gelukkig kan de osteopaat in veel gevallen de klachten die een overactieve blaas veroorzaakt verminderen.

Urine komt uit de nieren, naar uw blaas. Wanneer deze holle spier genoeg gevuld is dan wordt er een signaal aan de hersenen afgegeven. Hierdoor weet u dat u moet plassen. De spierwand van de blaas zal door samentrekkingen de blaas legen. Bij een overactieve blaas is dit proces van de spiersamentrekkingen verstoord. De osteopaat kan uw klachten die u als gevolg van een overactieve blaas ervaart verminderen.

De meest voorkomende oorzaken zijn:

  • een blaasontsteking;
  • de aansturing van de zenuwen;
  • verminderde kracht van het bekkenbodem;
  • de doorbloeding van de buikorganen;
  • verhoogde druk vanuit de buik op de blaasregio.

Stress en spanningen kunnen de klachten in stand houden.

Doel van de behandeling

De osteopaten van PUUR Osteopathie proberen de oorzaak van de gespannen blaasspieren te achterhalen en te verminderen. De oorzaak ligt meestal in de aansturing van de zenuwen, de doorbloeding van de buik, of verhoogde druk vanuit de buik op de blaasregio. Dit wordt onder andere veroorzaakt door mobiliteitsverlies van het bekken, heiligbeen en de onderrug.

Wat doet de osteopaat?

De osteopaten van PUUR Osteopathie verbeteren de aansturing van de zenuwen. Hiernaast wordt de doorbloeding van de blaas zelf verbeterd. Tot slot worden organen die contact maken met de blaas vrij gemaakt. Dit gebeurt door zachte manuele bindweefseltechnieken.

Na 3-5 behandelingen door een osteopaat nemen de meeste klachten af.

Maar soms heeft u nog net een extra steuntje in de rug nodig. Wanneer we verwachten dat u er baat bij zult hebben werken de osteopaten van PUUR Osteopathie daarom samen met de bekkenbodemfysiotherapeut. Zij geven bijvoorbeeld extra oefeningen om uw herstel te ondersteunen.

Heel soms komt er tijdens het onderzoek informatie naar voren waardoor de osteopaat niet zal starten met behandelen. Zij zullen dit altijd met u overleggen en in sommige situaties adviseren contact op te nemen met uw huisarts.

Wilt u zelf ervaren of osteopathie uw klachten kan verminderen?