Als darmklachten je leven beheersen

Je weerstand zit in je darmen is een veelgehoorde uitspraak. En dat klopt ook. Zodra we last hebben van onze darmen merken we daar in ons dagelijks leven veel van. Vooral de hoeveelheid energie die we dan hebben. Darmklachten zijn echte energievreters.

Praten over je darmen en over poep en ontlasting is nog steeds een taboe in Nederland. Er komt veel schaamte bij kijken. Wist je dat 1 op de 4 mensen last heeft van chronische darmklachten in wat voor mate dan ook? Heb je bijvoorbeeld verminderde energie? Dan kan het lonen om bij jezelf na te gaan of je last hebt van je darmen.

Hier vind je informatie over darmklachten en beantwoorden wij de volgende vragen:

Je hoeft niet per se een darmaandoening te hebben om toch darmklachten te hebben. Wist je dat bijvoorbeeld gebrek aan eetlust ook een symptoom kan zijn van darmklachten.

Een constante vermoeidheid kan ook een signaal zijn om te kijken of er problemen in de darmen zijn.

Daarnaast heb je nog aandoeningen zoals PDS, het prikkelbaar darm syndroom, die ervoor zorgt dat er allerlei klachten ontstaan, zoals buikkramp, problemen met de ontlasting, winderigheid en diarree.

Diverticulitis is een ontsteking die ontstaat als gevolg van divertikels, dit zijn uitstulpingen in de darmwand die doorgaans geen klachten opleveren. Echter, wanneer er ontlasting achter blijft steken kunnen er ontstekingen ontstaan.

Dit kunnen allemaal symptomen zijn van darmklachten:

  • Moeilijke stoelgang
  • Een opgeblazen gevoel
  • Winderigheid, die niet verdwijnt
  • Gebrek aan eetlust
  • Constante vermoeidheid
  • Ongemak wat verband lijkt te houden met uw spijsvertering
  • Steken en krampen in de buikstreek

Het is lastig om oorzaken van darmklachten precies neer te zetten. Niet alles is eenduidig en hetzelfde bij iedereen. De ziekte van Crohn bijvoorbeeld heeft geen duidelijke oorzaak, echter voor sommige patiënten helpt het om de voeding aan te passen, terwijl die bij andere patiënten totaal geen invloed heeft. Dat houdt niet weg dat darmklachten vervelend zijn. Functioneren je darmen niet goed, dan veroorzaakt dat klachten, bijvoorbeeld een moeilijke stoelgang, een opgeblazen gevoel of winderigheid.

Ook structurele darmproblemen zoals prikkelbaar darm syndroom (PDS) en diverticulitis veroorzaken veel klachten. Klachten die succesvol kunnen worden verholpen met osteopathie.

De darmen zijn een belangrijk systeem in ons lichaam. Het haalt voedingstoffen uit voeding en voert afvalstoffen af. Het is belangrijk dat dit systeem, onderdeel van het spijsverteringssysteem, goed functioneert.

De darmen zijn een belangrijk systeem in ons lichaam. Het haalt voedingstoffen uit voeding en voert afvalstoffen af. Het is belangrijk dat dit systeem, onderdeel van het spijsverteringssysteem, goed functioneert. Bij klachten bekijkt de osteopaat je van top tot teen, omdat er meer op jouw darmen van invloed is, dan je in eerste instantie denkt. Wanneer je darmen het eten niet goed verteren in de dunne darm, dan krijgt de dikke darmproblemen. Daarom onderzoeken we het hele lichaam. Van spijsverteringsstelsel tot middenrif en van borstkas tot wervelkolom.

Wat is de behandelmethode van darmklachten?

De osteopaat kijkt naar de wervelkolom, omdat de aansturing van de darmen daar zijn oorsprong heeft en de mobiliteit en doorbloeding van de darmen. Ook kijkt de osteopaat naar wat je eet en drinkt. Al deze factoren hebben invloed op jouw klachten en spelen een rol bij het herstel. De osteopaat gaat met al deze componenten aan de slag.

Tijdens de eerste behandeling stelt de osteopaat aan de hand van een vraaggesprek en lichamelijk onderzoek de diagnose vast. Hiermee stelt de osteopaat een behandelplan op. Samen met jou zal de osteopaat de vervolgafspraken inplannen.

Duur van de behandeling?

Hoeveel behandelingen je nodig hebt, is afhankelijk van jouw klacht en vooruitgang. Na 2 á 3 behandelingen zijn de eerste resultaten merkbaar.

Wilt u zelf ervaren of osteopathie uw darmklachten kan verminderen?

Bel ons 072 – 5610077
Osteopathie behandeling PUUR Osteopathie
Maak afspraak