Bedplassen bij kinderen

Het ene kind lukt het sneller dan het andere: zindelijk worden. Is jouw kind 5 jaar of ouder en lukt het (nog) niet om op tijd de wc te bereiken? Jouw kind is niet de enige. 10% van de kinderen van 6 jaar plast nog geregeld in bed. 7% van de kinderen van 7 jaar en wist je dat zelfs 2% van de 15-jarige kinderen nog in bed plast?

Veel kinderen schamen zich ervoor. Ze zien op tegen logeerpartijtjes bij familie en vriendjes. Sommige durven niet mee te gaan op schoolreisje. Maar ook jou als ouder kost het nachtrust. Dat is vervelend. De osteopaten van PUUR Osteopathie zijn gespecialiseerd in het behandelen van kinderen met zindelijkheidsproblemen. Wij willen niets liever dan dat elk kind zorgeloos kan logeren of een fijne dag op pad kan zonder ongelukjes.

Kind zonder zorgen over bedplassen door osteopathie

Osteopathie zorgt weer voor zorgeloze, droge nachten

Bedplassen / zindelijkheidproblemen

Bij bedplassen wordt er onderscheid gemaakt in primair bedplassen (het kind is nooit langer dan 6 maanden droog geweest) en secundair bedplassen (het kind is eerder wel minstens 6 maanden droog geweest maar daarna zijn de problemen ontstaan). Verschillende factoren kunnen van invloed zijn.

Jongens plassen vaker langer in bed dan meiden. Maar het zit soms ook in de familie. Hebben broertjes/zusjes en/of ouders toen ze jong waren deze klachten ook doorgemaakt?

Bedplassen geeft een kind spanning. Je wilt het liefst dat het niet gebeurt. Verder spelen bij primair bedplassen ook aandoeningen als ADD en ADHD een rol. Bij secundair bedplassen spelen zaken als stress en spanning in het gezin of op school vaak een rol.

De blaas kan verschillen in grootte waardoor het ene kind eerder en vaker naar de wc moet dan de ander. Maar ook spanning op en rond de blaas beïnvloeden zindelijkheidsproblemen. In veel gevallen vinden osteopaten bij kinderen spanning in de omliggende organen, heiligbeen, op de wervelkolom of obstipatie in onder andere de dikke darm. Allen hebben een groot effect op de blaasvulling en de werking van de blaas.

De blaas wordt aangestuurd door een complex zenuwsysteem. Verminderde mobiliteit van de wervelkolom of heiligbeen helpen daar niet bij. Maar ook verstoorde reflexen of aansturing/waarneming van de hersenen spelen een rol bij deze klachten.

Uit steeds meer onderzoek blijkt dat ademproblemen overdag en tijdens slaap ook een grote rol spelen bij bedplassen bij kinderen. In de heftigste vorm spreken wij van OSAS (obstructief slaap apneu syndroom). Wij zien echter meer kinderen met een milde vorm hiervan. De kinderen ademen veelal met hun mond open om verschillende redenen.

Veel ouders denken dat kinderen té diep slapen waardoor ze niet voelen dat ze naar de wc moeten. Maar dat blijkt niet de oorzaak te zijn van zindelijkheidsproblemen in de nacht. Vooral in de nacht blijkt dat de zenuwaansturing/bewustwording naar de hersenen in het geval van bedplassen niet optimaal functioneert.

Het neurovegetatief systeem is van groot belang voor het plassen. Bij overprikkeling van het sympathisch systeem wordt overdag de plasdrang verminderd en mogelijk dat dit tot te veel ontspanning in de nacht lijdt. Onze ervaring is dat wanneer er overdag meer balans komt tussen het ortho- (stresssysteem) en parasympatische systeem (rust/herstel) de plasdrang veel beter wordt, ook in de nacht.

Hoe kan osteopathie helpen?

Onze ervaring heeft inmiddels geleerd dat er niet één van de bovenstaande oorzaken de enige rede is van bedplassen. De osteopaat kijkt, vraagt en onderzoekt het kind. Uiteraard met steun van de ouders.

Met manuele, zachte en veilige handelingen verbeteren wij de aansturing en de mobiliteit van de regio van de blaas, wervelkolom en heiligbeen. Ook voorzien wij het kind en ouder van informatie over het bedplassen. Deze kennisdeling samen met de behandeling resulteert na 4 tot 6 behandelingen bij de meeste kinderen in een sterke afname of oplossing voor de klachten.

Kind met buikpijn bij de osteopaat van PUUR Osteopathie

Meer weten over osteopathie bij bedplassen?

Plast je kind in bed? En ben je benieuwd of osteopathie kan helpen? Neem contact met ons op. We helpen jullie graag en kunnen indien gewenst gelijk een afspraak inplannen.