Darmkrampjes bij baby’s

Wanneer je pasgeboren baby voortdurend huilt door darmkrampjes is dat, naast heel vervelend voor de kleine, vaak ook ontzettend stressvol voor jou als ouder. Je maakt je zorgen, voelt je machteloos en goed slapen zit er waarschijnlijk voor jullie allebei niet in. We zien vaak dat ouders van alles geprobeerd hebben om hun baby te kalmeren en het huilen te stoppen. Maar bij darmkrampjes, of zoals de medische naam luidt: infantiele kolieken, lijkt soms niks te helpen. Blijf niet langer proberen. PUUR Osteopathie kan jullie helpen.

PUUR Osteopathie Baby behandeling bij Darmkrampjes

Maak een afspraak

Onze osteopaten hebben veel ervaring met het behandelen van buikkrampjes bij baby’s. We begrijpen de gevoeligheid van het babylichaam en helpen jullie graag! Maak eenvoudig online een afspraak bij PUUR Osteopathie.

Hebben we online geen plek of moeten jullie lang wachten? Neem dan telefonisch contact met ons op. Baby’s en kinderen hebben altijd voorrang en bij een uitvaller zullen we indien gewenst contact met jullie opnemen om de afspraak te vervroegen.

Meer over darmkrampjes bij baby’s

Hoe herken je darmkrampjes bij baby’s

  • Je baby groeit goed, maar huilt meerdere dagen per week en is dan vaak meerdere uren achter elkaar ontroostbaar
  • Het huilen gebeurt meestal op voorspelbare tijden, met name aan het einde van de middag en begin van de avond
  • Je baby ervaart lichamelijke spanning, dit uit zich in opgetrokken of verstijfde benen, verstijfde armen, gebalde vuisten, gebogen rug of aangespannen buik
  • Je ziet dat je baby pijn heeft tijdens het huilen
  • Als het huilen is gestopt blijft je baby vaak onrustig
  • Na het poepen is je baby meestal wel wat rustiger
  • Je baby laat veel windjes
  • Je ziet gezichtsverkleuring, zoals blozen van de huid

Wat kan darmkrampjes bij baby’s veroorzaken?

Vaak zijn er meerdere oorzaken die darmen overprikkelen en darmkrampjes geven bij een baby. Uit onderzoek blijkt dat dit de meest voorkomende oorzaken en bijdragende factoren van darmkrampjes zijn:

  1. Een overprikkelend neurovegetatief zenuwstelsel

    Als de moeder een zware zwangerschap of bevalling heeft gehad, of de baby te vroeg geboren is, heeft dit vaak effect op het neurovegetatief – of autonoom zenuwstelsel van de baby. Dit is een systeem dat vooral de werking van inwendige organen regelt zoals de spijsvertering van de baby. Is het inwendige systeem overprikkeld geraakt? Dan vermindert dit de vertering van voedsel met mogelijke darmkrampjes tot gevolg.

  2. Teveel lucht

    Baby’s kunnen bij de geboorte een verkort tongriempje hebben, een voorkeurshouding ontwikkelen of problemen hebben met het aanleggen bij de borstvoeding. Dit kan slik- en drinkproblemen geven bij de baby. Als de baby teveel lucht meekrijgt bij het drinken aan de borst of aan de fles, dan worden de maag en darmen eerder overprikkeld. Dit geeft mogelijk darmkrampjes bij de baby. Teveel lucht happen tijdens de voeding kun je vaak herkennen aan een klikkend geluid met de tong bij het drinken.

  3. Voedselallergieën of -intoleranties

    Baby’s ontwikkelen regelmatig onder andere melk- en soja intoleranties of allergieën. Hoewel symptomen zoals diarree of huidirritaties de meest duidelijke kenmerken zijn, kunnen allergieën en intoleranties problemen in het maagdarmkanaal veroorzaken die minder zichtbaar zijn. Zoals gas- en darmontsteking. Deze problemen leiden tot pijn, onrust en darmkrampjes. Bovendien kan een onbalans van gezonde bacteriën in het
    spijsverteringskanaal dezelfde klachten geven.

  4. Niet volledig ontwikkeld spijsverteringsstelsel

    Het spijsverteringsstelsel kan tijdens de zwangerschap minder goed ontwikkeld zijn. Hierdoor is een baby vatbaarder voor verschillende problemen die pijn en krampen veroorzaken in de darmen. Zoals obstipatie. Door het niet goed functioneren van het spijsveteringstelsel ontstaat er ook vaak te veel gas of spanning rond de maag. Dit geeft de baby een opgezwollen winderige buik. De klachten treden dan vaak 30-90 minuten na een voeding op.

  5. Druk op lijfje van de baby tijdens de bevalling

    Tijdens de bevalling komen er tijdens het persen veel krachten vrij op de baby. Hierdoor staan de schouders, ribben en het middenrif van de baby vaak onder druk. Als de baby eenmaal geboren is kan dit zorgen voor onrust bij het liggen en een gespannen middenrif. Een gespannen middenrif kan ook spanning in de maag en darmen veroorzaken.

Hoe kan osteopathie helpen?

Met grote zorg staan wij voor de baby en jou klaar tijdens een behandeling bij PUUR Osteopathie. Al onze osteopaten zijn zelf ook ouder en doen er alles aan om de baby op zijn/haar gemak te laten voelen. Bovendien hebben al onze collega’s specifieke osteopatische opleidingen gevolgd om baby’s te behandelen.

Als ouder kun je ook helpen om je kindje op zijn/haar gemak te laten voelen tijdens de behandeling. Voed je baby voor de behandeling en neem een speen, fles of favoriete speeltje of knuffel mee.

De behandeling worden zeer zacht uitgevoerd. De meeste baby’s zijn vaak helemaal ontspannen na de behandeling en vallen geregeld meteen in slaap.

Omdat meerdere factoren een rol spelen bij darmkrampjes worden er ook meerdere delen van het lichaam behandeld en dus niet alleen de darmen.

Hoe behandelt de osteopaat darmkrampjes?

  1. Een overprikkeld neurovegetatief zenuwstelsel

    Vooral een pittige bevalling geeft vaak spanning op de schedel, het achterhoofdsbeen en de nek. Dit kan irritatie van verschillende hersenzenuwen veroorzaken, waaronder zenuwen die een belangrijke rol bij de vertering spelen. De osteopaten van PUUR verhelpen de spanning rondom de schedel, het achterhoofdsbeen en nek. Daardoor gaan de darmen beter functioneren en je kunt je baby een stuk beter op de rug neerleggen.

  2. Teveel lucht

    Door het verbeteren van de zuig- en slikfunctie kan je baby gemakkelijker drinken en slikken. Zo zal er minder onnodige lucht meekomen. Dit zorgt voor minder belasting van de darmen. De osteopaten zorgen op zachte wijze dat het bovenste deel van de nek, de mond, tong, kaak goed kunnen bewegen. Ook krijgt je als ouder tips en oefeningen om de zuig- en slikfunctie te verbeteren. Aanhappen, slikken en drinken zal al snel gemakkelijker gaan.

  3. Middenrif en darmen

    De schouders, ribben en middenrif staan vaak onder druk tijdens de bevalling. Door het middenrif gaan o.a. de zenuwen die de maag en darmen aansturen. De osteopaten zorgen op zachte wijze voor minder onrust bij liggen en voor ontspanning van het middenrif. Verder kijken de osteopaten van PUUR ook naar spanning op de darmen zelf, omdat een gespannen buik en obstipatie de klachten in stand kunnen houden.

  4. Vragen en tips

    Tijdens de behandelingen besteden wij ook tijd aan het beantwoorden van vragen van ouders en geven we adviezen en oefeningen die je thuis kunt toepassen om klachten van je baby te verlichten.

PUUR Osteopathie Baby met Darmkrampjes

Meer weten over osteopathie bij darmkrampjes?

Heeft je baby last van buikpijn? En ben je benieuwd of osteopathie kan helpen om van de klachten af te komen? Neem contact met ons op. We helpen je graag en kunnen indien gewenst gelijk een afspraak inplannen.