Last van maagklachten; brandend maagzuur, zure oprispingen of opgeblazen gevoel?

Je bent niet de enige. Een op de vier mensen heeft maagklachten en last van misselijkheid, zure oprispingen of een opgeblazen gevoel. Een slechte afsluiting van de maag naar de slokdarm speelt vaak een rol. Hierdoor krijgt het maagzuur vrij spel om naar boven te stromen, met zure oprispingen als gevolg.

Veel mensen met maagklachten gebruiken dan ook maagzuurremmers. Begrijpelijk, want maagzuur is geen prettig gevoel. Langdurig gebruik van deze maagzuurremmers heeft echter een groot nadeel, want deze medicijnen pakken niet de oorzaak aan. Dit betekent dat mensen die eenmaal beginnen met maagzuurremmers het risico lopen er de rest van hun leven aan vast te zitten.

Hier vind je informatie over maagklachten en beantwoorden wij de volgende vragen:

Maagklachten komen veel voor. Heb je regelmatig of na een uitgebreide maaltijd last van onderstaande symptomen dan kan dat een signaal zijn dat je maag uit balans is.

  • Zure oprispingen of maagzuur
  • Pijn in de maag
  • Misselijkheid
  • Pijn achter het borstbeen
  • Een opgeblazen gevoel
  • Snel een vol gevoel
  • Braken
  • Gastritis

Het is lastig om oorzaken van maagklachten precies neer te zetten. Niet alles is eenduidig en hetzelfde bij iedereen. Een slechte afsluiting van de maag naar de slokdarm speelt vaak een rol. Hierdoor krijgt het maagzuur vrij spel om naar boven te stromen, met zure oprispingen als gevolg. De maag is een belangrijk onderdeel van je spijsverteringskanaal. Het is dan ook belangrijk dat dit systeem goed functioneert.

De maag is een belangrijke schakel in het spijsverteringsproces en een rekbaar orgaan. Vandaar dat veel organen in de omgeving invloed hebben op je maag; aansturing vanuit de wervelkolom, de mobiliteit en de doorbloeding van de maag zelf en natuurlijk wat je dagelijks eet en drinkt.

Al deze factoren hebben invloed op je klachten en spelen een rol bij het herstel hiervan. De osteopaat gaat met al deze componenten aan de slag. Bovendien krijgt je tips over je houding en voeding. De eerste resultaten merk je al na 2 á 3 behandelingen.

Wil je zelf ervaren of osteopathie jouw maagklachten kan verminderen?