Te kort tongriempje bij baby’s

Een baby met een kort tongriempje kan problemen ervaren bij het voeden, waaronder verminderde zuigkracht, onvoldoende gewichtstoename en moeilijkheden bij het vasthouden van de borst of fles. Dit kan ontzettend frustrerend zijn, voor zowel de baby als de ouders. Want bij de moeder die borstvoeding geeft kan dit leiden tot pijnlijke borsten en ontstekingen.

Veel ouders komen met hun baby na het knippen of laseren van een te kort tongriempje of lipbandje onder behandeling van de osteopaten van PUUR. Niet omdat de ingreep niet gelukt is, maar een verkeerd aangeleerde drinkmethode of verminderde mobiliteit van de nek, kaak en tongbeen spelen ook een grote rol bij slikken en drinken.

PUUR Osteopathie Alkmaar | Baby | Kort tongriempje

Maak een afspraak

Heeft jouw baby last van een te kort tongriempje of hiervoor net een behandeling ondergaan bij de tandarts of KNO-arts? Maak dan eenvoudig online een afspraak bij PUUR Osteopathie.

Hebben we online geen plek of moeten jullie lang wachten? Neem dan telefonisch contact met ons op. Baby’s en kinderen hebben altijd voorrang en bij een uitvaller zullen we indien gewenst contact met jullie opnemen om de afspraak te vervroegen.

Meer over een te kort tongriempje bij baby’s

Een te kort tongriempje (ankyloglossie, ‘tongue tie’, frenulum breve) beperkt de beweging van de tong. En het is juist belangrijk dat de tong goed beweegt, dat moet hij namelijk enkele duizenden keren per dag doen tijdens het slikken, eten / drinken en praten. Een te kort tongriempje komt, in meer of mindere mate, bij 10% van alle baby’s voor.

Hoe herken je een kort tongriempje bij baby’s

  • Baby’s met een te korte tongriem drinken vaak luidruchtig (‘klikkend’ geluid) en laten de borst vaak / snel los.
  • Ze kunnen slecht vacuüm zuigen, kauwen soms op de tepel en verslikken en hoesten tijdens het drinken;

Dit leidt bij de moeder vaak tot pijnlijke tepels en kan resulteren in een verminderde melkproductie en mastitis.

  • Voedingen kunnen erg lang duren en de baby kan onrustig zijn of juist aan de borst in slaap vallen;
  • Achteraf heeft je kleintje vaak snel weer honger.

Invloed op latere leeftijd

Er bestaat een relatie tussen de mobiliteit van de tong en de ontwikkeling van het gebit bij baby’s/kinderen. Het is daarom belangrijk om de mobiliteit van de tong bij baby’s te controleren en indien nodig interventies toe te passen om de ontwikkeling van de mondspieren en de kaak te stimuleren. Dit kan leiden tot een betere gezichtsontwikkeling en een gezonde mondfunctie.

Een te strakke tongriem kan tevens voor spraakproblemen zorgen zorgen om bepaalde klanken te maken zoals “t”, “d”, “z”, “s”, “th”, “r” en “l”.

De tong en de vloer van de mond versmelten samen tijdens de embryonale ontwikkeling. Na verloop van tijd scheidt de tong zich van de mondbodem.  Uiteindelijk verbindt een dun bandje (het linguale frenulum) de onderkant van de tong met de vloer van de mond. Naarmate een baby groeit, krimpt en wordt de band onder de tong kleiner. Bij kinderen met ankyloglossie blijft de weefselband dikker, waardoor het moeilijker is om de tong te bewegen. Er moet nog veel onderzoek gedaan worden naar de oorzaak van een te kort tongriempje, maar hieronder worden de bekendste benoemd:

  1. Erfelijkheid

    Een te kort tongriempje kan worden veroorzaakt door genetische factoren en kan vaker voorkomen bij baby’s waarvan de ouders ook een te korte tongriem hebben gehad.

  2. Omgevingsfactoren van de moeder

    Roken en stress hebben invloed op de ontwikkeling van de tongriem

  3. Tekort aan foliumzuur en vitamine A spelen mogelijk een rol
  4. Vroeggeboorte

    Een te kort tongriempje komt vaker voor bij te vroeg geboren baby’s. Onze ervaring is ook dat wanneer er zich complicaties voordoen tijdens de geboorte vaker een te kort tongriempje of slik- en drinkproblemen voorkomen. Denk hierbij aan vroeggeboorte, een keizersnede of gebruik van tangen bij de bevalling.

  5. Postnatale factoren

    Het gebruik van bepaalde fopspenen of flesvoeding kan ook bijdragen aan het ontstaan van ankyloglossie. Een studie van Kotlow (2011) toonde aan dat flesvoeding geassocieerd kan worden met ankyloglossie. Het gebruik van een fopspeen met een hard zuiggedeelte kan ook bijdragen aan ankyloglossie, omdat dit kan leiden tot een verkeerde tongpositie bij de baby.

Wanneer je baby last heeft van een te kort tongriempje kan dat tot een of meerdere van onderstaande gevolgen leiden.

  1. Darmkrampjes en veel winden
  2. Geen speen willen of snel loslaten
  3. Reflux
  4. Gillend wakker worden
  5. Slapen met open mond
  6. Veel kwijlen

Hoe kan osteopathie helpen?

Osteopathische behandeling voor én na een tongriem ingreep: waarom het essentieel is en wat het inhoudt.

Bij PUUR Osteopathie zijn we er trots op dat we nauw samenwerken met tandartsen en lactatiekundige. Zo kunnen we jouw baby de beste zorg bieden bij tongriem en slik- en drinkproblemen. Deze samenwerkingen zorgen voor de juiste diagnose en de best mogelijke hulp. De meeste baby’s zien we na een ingreep. Soms is een ingreep echter niet nodig, maar ook dan bieden wij hulp. Of je nu voor of na een tongriemprocedure komt, wij zijn er om jullie te ondersteunen.

Door middel van zachte mobiliserende technieken kunnen de ervaren osteopaten van PUUR de resultaten na een ingreep aanzienlijk verbeteren. Onze behandelresultaten tonen aan dat het aanpakken van spanning en bewegingsverlies van o.a. de tongbeen, kaak, nek en cranium in combinatie met het bevrijden van het tongriem en mondbodem bijdragen aan een snelle verbetering van de slik- en drinkfunctie na de operatie.

Verder kijken wij onder andere naar; kaakpositionering, spanning van het tempero-mandibulaire gewricht, vorm van het gehemelte van de baby, de zenuwen van de spijsvertering, relatie met andere schedelbotten en het type tongriem.

Hierdoor zal de baby beter slikken en drinken aan borst en fles. PUUR werkt indien nodig samen met Lactatiekundige en Prelogopedie.

  1. Han, S. et al: A Study on the Genetic Inheritance of Ankyloglossia Based on Pedigree Analysis.
    Archives of Plastic Surgery 39(4):329-32
  2. James A Greenberg: Folic Acid Supplementation and Pregnancy: More Than Just Neural Tube Defect Prevention.
    Rev Obstet Gynecol. 2011 Summer; 4(2): 52–59.
  3. Silvia Maya-Enero ET AL: Prevalence of neonatal ankyloglossia in a tertiary care hospital in Spain: a transversal cross-sectional study.
    European Journal of Pediatrics volume 180, pages 751–757 (2021)
  4. Bruney TL ET AL: Systematic review of the evidence for resolution of common breastfeeding problems-Ankyloglossia (Tongue Tie).
    Acta Paediatr. 2022 May;111(5):940-947. Epub 2022 Feb 21.
  5. Kirsty Greenwood: Osteopathic intervention for infants with breastfeeding difficulty: A retrospective case series.
    International Journal of Osteopathic Medicine Volume 47, March 2023, 100652
  6. Juliette Herzhaft-Le Roy, MD, DO, IBCLC: Efficacy of an Osteopathic Treatment Coupled With Lactation Consultations for Infants’ Biomechanical Sucking Difficulties: A Randomized Controlled Trial.
    Journal of Human Lactation Volume 33 Issue 1, February 2017.
PUUR Osteopathie Baby met Darmkrampjes

Meer weten over osteopathie bij een kort tongriempje?

Plan vandaag nog, snel en eenvoudig online, een afspraak in voor je baby bij PUUR Osteopathie. Heb je een inhoudelijk vraag? Stuur ons dan een e-mail.