Slecht slapende baby

Je bent inmiddels ten einde raad en mist zelf ook de nodige uren slaap. Een baby die niet doorslaapt kan erg vervelend zijn. Voor de baby en voor jezelf.

Wist je dat een onrustig slapende baby met 3 osteopatie behandelingen al rustig slaapt? Lees meer informatie hierover op plan direct een afspraak in.

Hoe komt het dat je baby slecht of onrustig slaapt?

Om verschillende redenen kan het zijn dat een baby niet in slaap kan komen of wakker wordt s’nachts. Dit zijn een aantal daarvan:

 • Een baby kan druk zwaaien met de armpjes en benen in bed. Hierdoor houdt de baby zichzelf wakker. Deze beweging kan komen door dromen, het verwerken van de dag of een ongecontroleerde reflex beweging.
 • Een baby kan door dromen of het verwerken van de dag ook huilen in de slaap en daardoor wakker worden.
 • Een baby kan niet op de rug willen of een andere houding willen slapen door lichamelijke ongemakken.
 • Een baby kan het liefst bij jou of je partner in bed willen slapen. Het lijkt wel alsof dat de enige manier is om je baby rustig te krijgen. Maar zodra je jouw kindje in het eigen bedje legt, wordt het wakker of ligt het onrustiger. Dit kan komen omdat de baby 9 maanden lang gewend is aan het veilige ingebakende gevoel bij de moeder in de buik met geluiden van een rustgevende hartslag en warmte.

Een onrustige baby herken je aan een aantal zaken. Het kan zijn dat de baby zichzelf wakker maakt door het zwaaien met de armpjes en handjes. Door een droom of een ongecontroleerde reflex bewegen de armpjes en handjes waar jouw kindje wakker van wordt.

Een baby kan ook huilen in zijn slaap of overdag absoluut niet willen slapen. Het kan ook zijn dat de baby niet op de rug wil slapen en op de rug juist slechter slaapt dan in een andere houding.

Jouw onrustige baby slaapt het liefst en het beste bij jou of je partner. Het lijkt wel alsof dat de enige manier is om je baby rustig te krijgen. Maar zodra je jouw kindje in het eigen bedje legt, wordt het wakker of ligt het onrustiger.

Wat zijn de mogelijke oorzaken?

De oorzaken van een onrustige baby die slecht slaapt, zijn te verdelen in lichamelijke oorzaken en omgevingsfactoren.

Een lichamelijk ongemak kan de klachten veroorzaken, zoals:

 • Darmklachten
 • Verborgen reflux
 • Mobiliteitsverlies door blokkade van de nekwervels

Ook de omgeving kan van invloed zijn op de onrust:

 • De baby vangt te veel prikkels op uit de omgeving, waardoor jouw kindje oververmoeid raakt.
 • Er is geen geen regelmaat.
 • Zachte manuele technieken om spanningen op te zoeken aan wervels en organen
 • Stimuleren van het rustgevende systeem

Wat is de duur van de behandeling?

In slechts 3 behandelingen slapen jij en je baby al een stuk beter.

Wil je zelf ervaren of osteopathie kan helpen om jullie kindje beter te laten slapen?