Pijnklachten na keizersnede

Bijna 1 op de 5 bevallingen in Nederland gebeurt middels een keizersnede en veel vrouwen ervaren na deze operatieve ingreep klachten. Litteken irritatie, rugpijn, bekken(bodem)klachten en buikpijn kunnen soms maanden na de ingreep nog aanwezig zijn. Onze osteopaten begrijpen dat een keizersnede, op vele vlakken, een ingrijpende ervaring kan zijn en dat het herstel specifieke aandacht vereist. Daarbij ondersteunen we je graag!

PUUR Osteopathie Alkmaar keizersnede litteken

Een keizersnede kan een ingrijpende ervaring zijn en goed herstellen vraagt specifieke aandacht

Na een bevalling met een keizersnede

Na een keizersnede kun je verschillende (pijn)klachten ervaren. Deze kunnen je beperken in het dagelijks leven en de verzorging van de baby behoorlijk in de weg staan. Vaak denken vrouwen dat de klachten ‘er nu eenmaal bij horen’, maar dat is echt niet zo. Onze toegewijde osteopaten staan voor je klaar om je klachten te verhelpen, jouw gezondheid is onze prioriteit.

De meest voorkomende klachten die worden ervaren na een keizersnede zijn rugpijn en vermoeidheid. Verder komen vaak voor:

  • Pijn aan en rond het litteken
  • Zeurende of stekende pijn in de buik
  • Pijnlijke en/of heftige menstruatie
  • Bekkenbodemklachten
  • Pijn tussen en onder de schouderbladen
  • Nek- en hoofdpijn

Hoewel de keizersnede een zeer veilige operatie is, bestaat deze niet alleen uit het oppervlakkige litteken. Er wordt een incisie (snede) gemaakt door de buikwand en de baarmoeder, waarbij minimaal 5 verschillende weefsellagen worden doorgesneden. Wanneer deze weefsels genezen, zoals bij elke andere operatie of litteken, is er de mogelijkheid van verstoord herstel: een niet-genezende wond, infectie, (overmatig veel) littekenweefsel, verminderde gevoeligheid voor het gebied of zelfs overgevoeligheid van de regio of buikwand (ACNES).

Een keizersnede is een flinke buikoperatie en het kost tijd om hiervan te herstellen. Het is belangrijk je zo snel mogelijk goed te laten informeren en adviseren door je directe zorgverleners zodat je weet wat je kunt verwachten. Daarnaast kun je jouw herstel bevorderen met de volgende tips:

Zorg voor voldoende rust

Rust is essentieel, maar dit kan met een pasgeboren baby een flinke uitdaging zijn. Er is meestal nog geen ritme en slaapjes zijn vaak kort. Probeer toch op de momenten dat de baby slaapt zelf ook een dutje te doen en ’s avonds niet te lang op te blijven. De verleiding is vaak groot om toch even een klusje te doen of gezellig bij de visite te blijven, maar probeer te focussen op je herstel.

Vraag om hulp

De zorg voor een pasgeboren baby is veelomvattend en kan uitputtend zijn. Vraag om hulp van een partner, een vriendin of (schoon)familie. Wanneer je zelf echt uitgeput raakt herstel je minder goed en het kan ook voor spanning zorgen tussen jou en de baby.

Verwerk je emoties

Tijdens je bevalling kun je een rollercoaster aan zowel positieve als negatieve emoties ervaren. Helemaal wanneer de bevalling anders verloopt dan gehoopt, bijv. bij een spoedsituatie, kan dit behoorlijk traumatisch zijn. Deze nieuwe, vervelende gevoelens kunnen de overgang naar het ouderschap moeilijker maken en kunnen stress geven en zelfs gevoelens als schuldgevoel en schaamte oproepen. Veel mensen hebben er baat bij hulp te krijgen bij het verwerken van deze emoties. Deel dit met je partner, vriend, verloskundige of therapeut. Vroegtijdige ondersteuning krijgen kan het risico op een postpartumdepressie helpen verminderen en kan vrouwen met een postpartumdepressie helpen een snellere behandeling te krijgen.

Maak regelmatig een wandeling

Tijdens de eerste paar weken van herstel zijn tillen en intensieve inspanning en oefeningen niet mogelijk en verstandig. Het beste alternatief is wandelen en zal je helpen om lichamelijke en geestelijk fit te blijven. Een wandeling maken vermindert ook het risico op bloedstolsels en andere hart- of vaatproblemen.

Plan voor de pijn

In de eerste weken na de keizersnede wordt pijnstilling door de arts voorgeschreven. Mocht die niet voldoende werken is het altijd verstandig om contact met de arts op te nemen. Het is niet nodig om pijn te lijden terwijl je worstelt met alle andere dingen het ouderschap met zich meebrengt.

Let op tekenen van infectie

Let op tekenen van infectie, zoals zwelling, hevige pijn, rode strepen die uit de incisie komen of koude rillingen. Meet ook in het begin zeker elke 24 uur je eigen temperatuur. Neem contact op met je huisarts als deze symptomen optreden.

Voorkom obstipatie

De combinatie van hormonale verschuivingen, zwakkere buikspieren en veel liggen kan tot darmklachten en verstoppingen leiden. Ernstige obstipatie kan pijnlijk zijn en door persen kan de incisie in de keizersnede beschadigd raken. Drink genoeg water en eet gezond en genoeg vezelrijk voedsel, zoals fruit en groenten. Blijven de obstipatie klachten na 2 maanden nog aanhouden, dan kunnen de osteopaten van PUUR je zeker helpen de klachten te verminderen.

Krijg ondersteuning bij het geven van borstvoeding

Wanneer je graag borstvoeding wilt geven kan dit in sommige gevallen moeilijker gaan na een keizersnede. Neem in dat geval contact op met een lactatiekundige, deze kan je goed helpen en de kans op succes zo groot mogelijk maken. Ervaart je baby slik- en drinkproblemen, of heeft hij een kort tongriempje dan kan de osteopaat vaak goed helpen.

Denk niet ‘Het hoort er nu eenmaal bij…’

Sommige vrouwen ervaren langdurig (pijn)klachten na een keizersnede. Anderen ervaren bijvoorbeeld spierzwakte, incontinentie, buikpijn, rugklachten of depressieve gevoelens. Deze problemen komen vaak voor en mede daardoor denken veel vrouwen ‘dat het er nu eenmaal bij hoort’. Onze ervaring is dat osteopathische behandelingen veel pijnklachten kunnen verminderen of geheel doen verdwijnen.

Als de symptomen na de laatste postpartumafspraak aanhouden kun je contact opnemen met je arts of verloskundige. Zij kunnen je doorverwijzen een specialist of tips geven om de klachten thuis op te lossen. Mochten je klachten depressief van aard zijn of plots toenemen, neem dan altijd contact op met je huisarts.

Hoe kan osteopathie helpen?

Onze ervaren osteopaten passen zachte manuele technieken toe, om de mobiliteit en het functioneren van wervels, bekkenbodem, littekenweefsel, en darmen te verbeteren. Verder mobiliseren wij de zenuwen, huid en fasciale structuren rond het littekengebied. Deze structuren verbinden ook de baarmoederregio met de bekkenbodem, blaas, darmen met met de lage rug en bekken.

Een osteopathische behandeling helpt je verder om je zenuwstelsel te ontspannen, je slaapkwaliteit te verbeteren en hormonen in balans te brengen – voordelen waar veel (nieuwe) moeders zich vaak niet van bewust zijn.

Alle osteopathietechnieken zijn extern en zacht en helpen de spanning te verminderen en genezing en herstel te bevorderen. Meestal nemen klachten af na 3-5 behandelingen.

1. Long-Term Problems and Chronic Pain After Caesarean Section. Patricia Lavand’homme,
Anesthesia for Cesarean Section, 2017.
2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/323229#9-tips-for-a-faster-recovery
3. Schytt E, Lindmark G, Waldenstrom U. Physical symptoms after childbirth: prevalence and
associations with self-rated health. BJOG. 2005;112(2):210–7.
4. Short-term and long-term effects of caesarean section on the health of women and children.
Prof Jane Sandall, PhD et all. Published:October 13, 2018
5. Efficacy of Osteopathic Manipulative Treatment for Management of Postpartum Pain
Victoria Hastings , Adrienne Marie McCallister , Sarah A. Curtis , Roseanna J. Valant and
Sheldon Yao , From the journal Journal of Osteopathic Medicine,
https://doi.org/10.7556/jaoa.2016.103

PUUR Osteopathie keizersnede massage

Meer weten over osteopathie na een keizersnede?

Ben je benieuwd of osteopathie kan helpen? Neem contact met ons op. We helpen je graag!