Whiplash

Ben je na het ongeluk of trauma vaak moe, geregeld vergeetachtig of kun je niet op woorden komen? Heb je vaak een kort lontje? Merk je dat je alle energie op werk al hebt gegeven waarna je thuis weinig meer kunt doen? Dan ben je zeker geen uitzondering!

Naast bekende klachten zoals hoofdpijn,  nek- en schouderklachten, ervaren veel mensen ook klachten zoals hierboven beschreven. En de klachten na een whiplashtrauma herstellen niet altijd vanzelf. De osteopaten van PUUR Osteopathie hebben veel ervaring en kunnen helpen om de klachten na een whiplash te verminderen.

hoofdpijn is een veelvoorkomende klacht na een whiplash

Na een whiplash kun je verschillende klachten ervaren, waaronder hoofdpijn.

Whiplash symptomen en oorzaken

Wanneer de nek plots een snelle en sterke buiging naar achteren en naar voren maakt noemen we dit een whiplash. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door de kracht van een aanrijding tijdens een kop-staartongeval. Na een whiplash kunnen er verschillende klachten ontstaan. Dit verschilt per persoon. Daarom is een behandeling op maat belangrijk.

Hoewel de effecten na een whiplashtrauma kunnen variëren, zijn dit de meest voorkomende symptomen:

 • Pijn in de nek
 • Hoofd voelt te zwaar aan voor de nek
 • Verminderde nekbeweging
 • Nek stijfheid
 • Pijn in de schouders en armen
 • Tintelingen in de armen en vingers
 • Duizeligheid, hoofdpijn
 • Wazig zien en pijn bij het slikken
 • Prikkelbaarheid en concentratieproblemen
 • Lage rugpijn
 • Kaakpijn

Ongeveer 2 op de 3 mensen die betrokken zijn bij een auto-ongeluk krijgen nekpijn (met of zonder andere klachten). Een whiplashtrauma ontstaat vrijwel altijd door een auto-ongeluk. In veel minder gevallen is het een gevolg van alledaagse ongelukken zoals na een val of tijdens een contactsport. Het kan zijn dat de klachten pas na een paar dagen beginnen. Daarnaast kunnen klachten ook veel lager aanhouden dan verwacht.

Hoe kan osteopathie helpen?

Tijdens de eerste afspraak bespreken we je klachten uitgebreid. Ook doen we neurologisch- en wervelmobiliteitsonderzoek. We kijken naar betrokken spieren, fascia en spanningen in je lichaam. Wanneer klachten na een whiplashtrauma langer aanblijven is namelijk niet alleen de nek aangedaan, maar spelen vaak meerdere factoren een rol. Om je zo goed mogelijk te helpen kijken we dus verder en zoeken we naar de dieperliggende reden van het vertraagd herstel.

We zien in de praktijk dat de klachten na een whiplash goed behandelbaar zijn met osteopathie. Binnen enkele weken na het begin van de zorg kun je significante verbetering ervaren. Boek daarom vandaag nog een afspraak met onze specialisten van PUUR Osteopathie en ervaar wat we voor jou kunnen betekenen.

PUUR Osteopathie Alkmaar osteopaat

Meer weten over osteopathie na een whiplash?

Ben je benieuwd of osteopathie kan helpen? Neem contact met ons op. We helpen je graag!