Je weerstand verhogen én op peil houden

Een goede weerstand is enorm belangrijk, deze beschermt je tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Maar hoe werkt dat immuunsysteem nou? En wat kun je zelf doen om ervoor te zorgen dat je weerstand zo sterk mogelijk is?

De eerste verdediging

De eerste barrière die schadelijke indringers tegenkomen zijn je huid, longen, maag en darmen. Kortom alles wat met de buitenwereld te maken heeft. Het grootste deel van je immuunsysteem, maar liefst 70%, bevindt zich in je darmen. Gaat het niet goed in je darmen dan heeft dit dus effect op je hele lichaam. De bacteriën in je darmen helpen je immuunsysteem zich te verdedigen tegen stoffen (virussen, bacteriën, gifstoffen, exorfinen) van buitenaf. Om deze bacteriën in goede conditie te houden is het belangrijk om ze de juiste voeding te geven.

Wat als dat niet voldoende is?

Wanneer de eerste verdediging niet voldoende is, komt het 2e afweersysteem in actie. Dit is je aangeboren afweersysteem, wat snel reageert. Het valt alle indringers aan die binnenkomen. Lukt het niet om de indringers onschadelijk te maken dan komt het 3e afweersysteem in actie. Dit is het verworven afweersysteem.

De opstart van de 3e afweersysteem gebeurt binnen 1 tot 7 dagen. Dit systeem kijkt of er al eerder contact is geweest met de ziekteverwekker en kan dan snel de juiste antistoffen maken.

Moeten we alles wel buiten proberen te houden?

Nee, onthoud dat ziek zijn soms ook gewoon goed is. Het helpt het lichaam om zich te (leren) verweren tegen indringers. Probeer jezelf te ondersteun met de juiste voeding en supplementen, zodat je immuunsysteem geholpen wordt. Zo kom je uiteindelijk sterker uit de strijd. Hoe je je immuunsysteem goed kunt ondersteunen lees je hiernaast. En kun je wel wat extra hulp gebruiken als het gaat om een gezond voedingspatroon? Neem dan contact op met orthomoleculair therapeut Corina, zij helpt je graag.